Οι Εκδόσεις Κέφαλος έχουν πραγματοποιήσει από το 2017 δεκάδες ετήσεις και μη δράσεις για την προβολής της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και σύγχρονων λογοτεχνών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Κύπρο, την Ευρώπη, τις Η.Π.Α., τον Καναδά και την Αυστραλία. Ακριβώς από κάτω μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες για όλες μας τις δράσεις.


ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα: τον «1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης Κέφαλος» από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2018 με 619 συμμετοχές και τον «2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης Κέφαλος» από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2019 με 1320 συμμετοχές. Ο νέος διαγωνισμός ποίησης θα προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.


ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα: τον «1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας Κέφαλος» από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019 με 450 συμμετοχές και τον «2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας Κέφαλος» από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 με 842 συμμετοχές. Ο νέος διαγωνισμός πεζογραφίας θα προκηρυχθεί τον Ιανουάριο του 2021.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΣ

Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα δύο διαγωνισμός: τα «Βραβεία Βιβλίου Λογοτεχνικού Περιοδικού Κέφαλος 2017 & 2018» από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019 με 350 συμμετοχές και τον «Βραβεία Βιβλίου Λογοτεχνικού Περιοδικού Κέφαλος 2000-2019» από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020 με 1004 συμμετοχές. Ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί την άνοιξη του 2021.


ΕΤΗΣΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΣ

Κάθε χρόνο θα βραβεύονται από το λογοτεχνικό περιοδικό μας σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες με κριτήρια: α. την ποιότητα των έργων τους, β. την αξιολόγηση της εργογραφίας τους και γ τη συμβολή τους με το έργο τους και την ενεργή παρουσία τους στα γράμματα, στη διανόηση και στην πνευματική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα απονέμονται τα εξής βραβεία: 
-Βραβεία «Μουσών» (Τιμητική Διάκριση)
-Βραβείο Ποίησης «Ελικών»
-Βραβείο Λογοτεχνίας «Θεά Αθηνά»
-Βραβείο Γραμμάτων «Αδαμάντιος Κοραής»
-Βραβείο «Κέφαλος»
-Βραβείο «Ανδρέας Λασκαράτος»
-Βραβείο Μετάφρασης
-Βραβείο Πεζογραφίας «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»
-Βραβείο Νέου Λογοτέχνη «Κωνσταντίνος Καβάφης»
-Βραβείο Κυπριακής Λογοτεχνίας.
Στις 2 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών πραγματοποιήθηκε η απονομή των «Λογοτεχνικών Βραβείων Λογοτεχνικού Περιοδικού Κέφαλος 2019». Η απονομή των βραβείων για το 2020 και για το 2021 θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2021. 


ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι (πόσοι και πόσοι δεν κρατούν στα συρτάρια τους τα πνευματικά τους έργα είτε γιατί δεν μπόρεσαν να τα δημοσιεύσουν λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε γιατί έτυχε), αρχικά μέσω της ιστοσελίδας του περιοδικού μας και στο τέλος της χρονιάς μέσω του εκδοθέντα τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει ήδη συσταθεί σε ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book, αλλά και την έντυπη έκδοση τους. Κάθε χρόνο θα εκδίδονται νέοι τόμοι με νεώτερους σύγχρονους λογοτέχνες - όχι ηλικιακά, αλλά πρωτοεμφανιζόμενους- και με όσους δεν έχουν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες. Δηλαδή είναι μία διαρκής ανοικτή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, η οποία θα συμπληρώνεται συνεχώς με περισσότερους σύγχρονους λογοτέχνες. Είναι μία παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές και τους μελλοντικούς ιστορικούς, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, σε μία ανοικτή λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια. Σε μία κιβωτό όλων των Ελλήνων Λογοτεχνών που ζουν και έζησαν, δημιουργούν και δημιούργησαν στα χρόνια της νέα χιλιετίας. 
Όλοι οι τόμοι (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή) θα σταλούν σε όλες τις Βιβλιοθήκες της χώρας και σε όλες τις ελληνόφωνες Βιβλιοθήκες του εξωτερικού, για να συμπεριληφθούν στις ηλεκτρονικές συλλογές τους, οι οποίες αποτελούν τα κύρια εργαλεία για όλους τους ερευνητές. Επίσης, κάθε πέντε χρόνια όλα τα λήμματα των τόμων της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» θα συμπληρώνονται με νεώτερες πληροφορίες.
Τέλος, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τόσο σε έντυπη, όσο και σε ηλεκτρονική μορφή οι εξής τόμοι: ο 1ος τον Αύγουστο του 2019, ο 2ος το Σεπτέμβριο του 2019 και ο 3ος το Φεβρουάριο του 2020. Ο 4ος τόμος αναμένεται να εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2021.


ΕΤΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι ο εορτασμός της ημέρας που είναι αφιερωμένη στην ποίηση, δηλαδή την καθιερωμένη πλέον στο λογοτεχνικό κόσμο: «Γιορτή της ποίησης» στις 21 Μαρτίου κάθε έτους. Κάθε χρόνο θα πραγματοποιείται μία μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα και θα εκδίδεται ένα έντυπο λεύκωμα, στο οποίο θα συμμετέχουν ποιητές, επιστήμονες, φωτογράφοι και ζωγράφοι. Το συλλογικό έργο αυτό θ' αποτελείται από ποιήματα, μελέτες, δοκίμια, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και σκίτσα.
Η «Γιορτή της Ποίησης 2020» πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Μαρτίου 2020 σε μία μία μεγάλη διαδικτυακή και ζωντανή εκδήλωση με τη συμμετοχή 205 σύγχρονων ποιητών, καλλιτεχνών και επιστημόνων. Το έντυπο λεύκωμα με τίτλο: «Ποιητικό Λεύκωμα - Γιορτή της Ποίησης 2020» εκδόθηκε και κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020.


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΤΟΣ

Κάθε χρόνο θα αφιερώνουμε το επόμενο έτος λογοτεχνικής δημιουργίας σ' έναν λογοτέχνη, τιμώντας το πνευματικό του έργο. Στα πλαίσια του «Λογοτεχνικού Έτους» θα πραγματοποιούνται: α. αφιέρωμα για το έργο του τιμώμενου λογοτέχνη, το οποίο θα δημοσιεύεται στο έντυπο λογοτεχνικό περιοδικό μας «Κέφαλος» στο πρώτο τεύχος του έτους, β. αφιέρωμα σε δύο φύλλα της εφημερίδας μας «Λογοτεχνικό Βήμα», γ. αφιέρωμα σε δύο αφιερωματικές εκπομπές στο ραδιοφωνικό μας σταθμό: «Ραδιόφωνο Λογοτεχνικό Βήμα», δ. αφιέρωση του ετήσιου πανελλήνιου διαγωνισμού ποίησης «Κέφαλος» ή του ετήσιου πανελλήνιου διαγωνισμού πεζογραφίας «Κέφαλος» στο τιμώμενο πρόσωπο του «Λογοτεχνικού Έτους», ε. τιμητική εκδήλωση με αφιέρωμα στο τιμώμενο πρόσωπο του «Λογοτεχνικού Έτους» για το έργο του και στ. δωρεάν έκδοση αφιερωματικού τόμου με κείμενα των συμμετεχόντων ομιλητών και των ατόμων που θα γράψουν τα αφιερώματα στο τεύχος του περιοδικού και στο φύλλο της εφημερίδας, ο οποίος θα διανέμεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή ελεύθερα στο διαδίκτυο και θα εκτυπωθεί σε έντυπη μορφή για να σταλεί στις βιβλιοθήκες ως παρακαταθήκη.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ

Είναι μία ταυτότητα, που εκδίδεται δωρεάν για όλους τους συνεργάτες του λογοτεχνικού περιοδικού μας, ως ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στενή συνεργασία μας. Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ» θα αναφέρει την ιδιότητά του εκάστοτε συνεργάτη μας ως: λογοτέχνη και ότι είναι τακτικός συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού μας: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς».
Μόνη προϋπόθεση για να εκδοθεί η: «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ» είναι να έχετε συνεργαστεί έστω τουλάχιστον δύο φορές με το λογοτεχνικό περιοδικό μας με δημοσίευση είτε στα τεύχη είτε στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» είτε στις εκδόσεις βιβλίων μας είτε στην ιστοσελίδα του περιοδικού. 
Τέλος, οι αιτήσεις για έκδοση «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ» θα ανοίξουν ξανά το 2021, ενώ οι παροχές για τους λογοτέχνες που ήδη την έχουν στην κατοχή τους θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την 1/9/2019.


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές εκθέσεις ζωγραφικής, σκίτσου και φωτογραφίας, κυρίως των έργων που συμμετέχουν στο περιοδικό μας: «Κέφαλος» και στις συλλογικές εκδόσεις μας. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο καλλιτεχνικές εκθέσεις τον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 2020. 


ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Από το φθινόπωρο του 2020 θα ξεκινήσει ο νέος μας αυτός θεσμός στις κατηγορίες: της ζωγραφικής, του σκίτσου, της αγιογραφίας και της φωτογραφίας.


ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΗΜΑ

Επιστρέφει ανανεωμένο από τον Οκτώβριο του 2020.


ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΣΟ

Εβδομαδιαία ζωντανή εκπομπή που ξεκίνησε τη μετάδοσή της από τον Μάρτιο του 2020 και κράτησε ποιητική συντροφιά μέχρι τον Ιούνιο του 2020 με πάνω από 200 ποιητές να έχουν συμμετάσχει με απαγγελίες ποιημάτων τους. Επιστρέφει στο «Ραδιόφωνο Λογοτεχνικό Βήμα» από τον Οκτώβριο του 2020.