Ο Ιωάννης Γ. Χειμωνάκος είναι ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και ποιητής. Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1954 στο Θησείο, γιός του Γεωργίου και της Πηγής και ανδρώθηκε στις γειτονιές του Κεραμεικού, του Μεταξουργείου, του Βοτανικού, του Κολωνού, της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Βραβευμένος στον Πανελλήνιο Φιλολογικό Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου ''ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ'', στα Λογοτεχνικά Βραβεία του περιοδικού: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» με το βραβείο ''ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ'' ως εκπρόσωπος της Κεφαλληνιακής και Επτανησιακής Λογοτεχνίας και με Β΄ Βραβείο από την Αμφικτυονία Ελληνισμού στο πλαίσιο του: «Θ΄ Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ποίησης».
Το έτος 1972 εισέρχεται στην Α.Σ.Ο. & Ε.Ε. Είναι επίσης απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Εμπορικών Αντιπροσώπων Εισαγωγών και Εξαγωγών.
Σπούδασε θεωρία της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο.
Εργάσθηκε ως Διευθυντής Προγραμματισμού Πωλήσεων στην ΒΙΑΜΑΞ ΑΕ (Επίσημης Αποκλειστικής Αντιπροσώπου στην Ελλάδα της MERCEDES BENZ) και στην ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΑΕΒΤΕ (Επίσημης Αποκλειστικής Αντιπροσώπου στην Ελλάδα της JAGUAR, DAIMLER BENZ, ROVER και MINI).
Επίσης υπήρξε Διευθυντής Πωλήσεων Εξωτερικού στις εταιρείες: ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΑΕ.
Πολλαπλός Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης, μέλος της Εθνικής Ομάδος Στίβου, την περίοδο 1966-1974 και Πανελληνιονίκης στα 62 του χρόνια, στη σκοποβολή (πυροβόλο τουφέκι-πρηνηδόν).
Υπηρέτησε στους Πεζοναύτες ως Εφεδρος Αξιωματικός, προαχθείς στον βαθμό του Εφέδρου Λοχαγού.
Μιλάει 5 ξένες γλώσσες και πέραν από την συγγραφή ιστορικών βιβλίων ασχολείται με την συγγραφή ιστορικών χρονογραφημάτων, ποιημάτων καθώς επίσης και με τις μεταφράσεις βιβλίων.