Λίγα λόγια για το βιβλίο (εκ του προλόγου)

Σ' ένα χωριό της Κοζάνης, στα 1912, μία δεκαεξάχρονη κοπέλα συναντά στο δρόμο της μια τσιγγάνα που προλέγει το μέλλον της με ένα γρίφο: «Έξι στροφές, εφτά τροφές. Έξι γυρίσματα, εφτά χρονίσματα». Την ίδια μέρα, ενώ μαζεύει αραποσίτια στο χωράφι, τη βιάζει ένας Τούρκος στρατιώτης. Στο σπίτι, αντι-μετωπίζει τη σκληρή συμπεριφορά της θείας της. Όταν η θεία της μαθαίνει πως κυοφορεί το παιδί ενός αγνώστου, την πιέζει να το «ξεφορτωθεί», βάζοντας πάνω της ένα βαρύ σακί.
Η άτυχη κοπέλα θα συνεχίσει τη ζωή της, θα παντρευτεί και θα αποκτήσει άλλα δύο αγόρια. Ο πόλεμος του 1940 όμως, θα την αφήσει χήρα, αλλά η ισχυρή θέλησή της θα την μετατρέψει σε αντρογυναίκα για να αντιμετωπίσει όλα τα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Το μίσος της για τη φυλή των τσιγγάνων, θα γίνει αστείρευτο. Τί θα συμβεί άραγε όταν ο εγγονός της, φέρει για νύφη στο σπίτι... μία τσιγγάνα; Η πορεία της ζωή της, της επιφύλασσε πολλές ακόμη δυσάρεστες εκπλήξεις. Η ίδια θα φτάσει στην ηλικία των 109 ετών, αναζητώντας τη λύση του γρίφου που της έφερε τόσα δεινά. Θα λύσει τελικά το γρίφο της τσιγγάνας; Θα έρθει άραγε η λύτρωση που τόσο αποζητούσε η ψυχή της;
 
Λίγα λόγια για τη Βαΐα Παπουτσή
Η Βαΐα Παπουτσή γεννήθηκε στην πόλη των Σερρών και είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως φιλόλογος καθηγήτρια σε Γυμνάσια και Λύκεια των νομών Σερρών και Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, είναι μητέρα τριών παιδιών και ζει στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας της παρακολούθησε επιμορφωτικά και παιδαγωγικά σεμινάρια για τη γλώσσα του σχολείου, την ψυχική υγεία των νέων, την παραβατική συμπεριφορά των εφήβων, τη δυσλεξία, τα δικαιώματα του παιδιού κ. ά.
Επίσης, παρακολούθησε σεμινάρια και ημερίδες με θέματα: τέχνη και τεχνική του κινηματογράφου, αρχαίο θέατρο, σχολικό θέατρο, παιδική και νεανική λογοτεχνία, δημιουργική ανακύκλωση κ.ά. Συμμετείχε σε εκθέσεις ζωγραφικής πέτρας και άλλων διακοσμητικών κατασκευών.
Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν στο φοιτητικό περιοδικό «Η Δράσις μας», με το ψευδώνυμο Αλκυών, και στο τεύχος του Α΄ Πανελλήνιου Φοιτητικού Διαγωνισμού 1980 από τις εκδόσεις ΙΑΣΩΝ. Ακολούθησαν: Β΄ βραβείο και δύο τιμητικές διακρίσεις διηγήματος και Α΄ έπαινος ποιήματος (σε αντίστοιχους διαγωνισμούς του λογοτεχνικού περιοδικού ΚΕΦΑΛΟΣ).
Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ το βιβλίο της ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, με κείμενα και εποπτικό υλικό για τις σχολικές εθνικές γιορτές. Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΓΓΑΝΑΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατηγορία: Μυθιστόρημα
Σελίδες: 352
Διαστάσεις: 14,8x21 cm
ISBN: 978-618-5597-25-2
Τιμή: 14,84 ευρώ
Εκδότης: Εκδόσεις Κέφαλος
 
Το βιβλίο: «Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΓΓΑΝΑΣ», μπορείτε να το προμηθευτείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Κέφαλος: www.ekdoseiskefalos.gr για αποστολές σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΣ
Βιβλία που γράφουν ιστορία!